Met een koffer vol bekroonde platen en een recordaantal stadionconcerten op zijn naam, is Guus Meeuwis een van de grootste artiesten van ons land. Zijn verhaal begint in 1995 als hij uit het niets op #1 in de hitlijsten opduikt met een liedje dat hij in eerste instantie voor zichzelf had willen houden. Per ongeluk in het artiestenvak gerold, maar bijna 25 jaar en ruim 50 stadionconcerten later niet meer weg te denken uit de Nederlandse top. “Meeuwis zoekt niet het grote drama, maar de alledaagse pracht, schoonheid en het gewone. Hij behoort tot de absolute top van de makers van het Nederlandse lied”, aldus het juryrapport bij de toekenning van de Edison voor Beste Mannelijke Popartiest.
Ligt de nadruk tijdens de zeven turbulente jaren met zijn begeleidingsband Vagant (1995-2001) nog op de feestnummers, op zijn soloalbums vertolken luisterliedjes de hoofdrol en is er plaats voor stevige uptempo nummers waar het goede humeur de toon bepaalt. Met een meer klassieke rock ’n roll-bezetting wordt Guus zijn muzikale handtekening almaar rijker en rijper. Meeuwis: “Het is fijn dat het zich nog steeds verbetert. Het palet van stijlen blijft groeien. Ik kan, voor mijn gevoel, uit steeds meer kleuren kiezen.”
Groots met een zachte G.
Dat het publiek de muziek van Meeuwis weet te waarderen, blijkt uit de stadions die hij al meer dan een decennium uitverkoopt. In 2006 gaat een jongensdroom in vervulling als hij voor het eerst concerten geeft in het Philips Stadion in Eindhoven. Inmiddels heeft de zanger al meer dan 1,5 miljoen bezoekers bij zijn Groots met een zachte G concerten mogen verwelkomen. “Als je mij toen had verteld dat ik meer dan een miljoen mensen naar het stadion zou zingen had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard, haha! Ongelooflijk. Ik voel me meer dan vereerd.” aldus Meeuwis. De concerten, door velen betiteld met de geuzennaam zomercarnaval, zijn uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse muziekevenement van een soloartiest in Nederland.
Om te laten blijken hoezeer hij het waardeert dat de fans hem al jaren opzoeken in Eindhoven, trekt Meeuwis er regelmatig op uit met zijn Groots met een zachte G circus om zijn fans te bezoeken in andere windstreken. Eerst met een speciale Groots met een zachte G – Uit & Thuis editie waarmee hij in 2009 en 2010 in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen neerstrijkt, later met een spin-off op de eilanden Curaçao en Texel onder de noemer Groots Overzee. Het meest recente uitstapje maakt Meeuwis in december 2016 en 2017 als hij het laat sneeuwen in onze hoofdstad Amsterdam tijdens Groots met een zachte G – De Wintereditie in de Ziggo Dome.
Erkenning uit officiële hoek.
Zowel op zijn albums als live klinkt Guus gul en trefzeker tegelijk. Hij weet, inmiddels bijna 25 jaar onderweg, waar zijn hart ligt: “Het is een zegen om vast te stellen dat jouw idee van wat mooi is door anderen wordt gedeeld en opgepakt. Dan klopt het dus wat we doen.” Niet alleen het publiek waardeert dit, de erkenning voor Guus als artiest komt ook uit officiële hoek: in zijn prijzenkast is vrijwel elke trofee te vinden. Van de allereerste TMF Award tot de Gouden Harp, die hij in 2006 krijgt omdat hij ‘zich tijdens zijn carrière op zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse muziek,’ aldus het lovende juryrapport. In 2010 ontvangt hij in het bijzijn van onze huidige Koningin Maximá de Edison voor ‘Beste Mannelijke Artiest’ en in 2013 mag Guus voor de derde keer in vier jaar tijd de 3FM Award voor ‘Beste Zanger’ in ontvangst nemen. Datzelfde jaar wordt Guus geridderd in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn werk als zanger, componist en verspreider van het Nederlandstalige lied, maar in het bijzonder ook voor zijn inzet voor charitatieve instellingen. ‘Zijn activiteiten als artiest hebben een bijzondere waarde voor de samenleving’ vertelt het rapport. De goede doelen waar Guus nauw bij betrokken is zijn onder andere Unicef, Het Nationaal Comité 4&5 mei, Stichting Papageno, Muziekids en Playing for Succes.
Muziek als basis
Over zijn basis is Meeuwis stellig; dat is muziek. Toch zien we hem met regelmaat in een andere rol. Guus: “Zolang het de muziek niet in de weg zit, vind ik het onwijs leuk om zo nu en dan het vizier op iets ander te richten. En dat kan echt van alles zijn: van een pop-up restaurant tot een tv klus en van een kookboek tot een eigen platenlabel. Het criterium is simpel: als het maar leuk is en met een leuke club mensen.”
In 2011 maakt Guus officieel de stap naar TV. Eerst als teamcaptain bij Ik Hou van Holland, waar hij al zeven seizoenen naast Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol te zien is en waarvoor hij in 2011 de Televizier Talent Award ontvangt. Later als presentator van Meeuwis & De Mol: maken vrienden en als coach in The Voice of Holland wanneer hij na 6 jaar vriendelijk te hebben bedankt besluit de uitdaging van de rode stoel eenmalig aan te gaan.
Begin 2015 rolt Guus zijn culinaire aspiraties uit en opent hij een succesvol pop-up restaurant Gustaaf met 2-Michelinsterren chef Dick Middelweerd. De opbrengst van het restaurant gaat in zijn geheel naar het goede doel. Een jaar later blijkt dat de samenwerking tussen de heren goed is bevallen als zij samen een kookboek uitbrengen: Het Lekkerste van Guus & Dick. Het boek komt na uitgave direct op de eerste plaats van meest verkochte kookboeken.
Dat Guus het verleggen van zijn grenzen niet altijd figuurlijk neemt maar soms ook letterlijk, blijkt eens te meer uit de keuze voor zijn concertlocaties. Van het Rijksmuseum waar hij het eerste popconcert ooit geeft in het huis van de Hollandse Meesters tot een optreden in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen waar tot dan niet eerder een Nederlandstalige artiest heeft gestaan. Dit buitenlandse avontuur smaakt naar meer en wordt aangevuld met een optreden in Parijs in de legendarische L’Olympia, ditmaal samen met cabaretier Youp van ‘t Hek.
Nieuw label, nieuw album
Op zijn discografie prijken drie albums met Vagant, acht soloalbums, twee best of albums, verschillende live cd’s en DVD’s en het album Hollandse Meesters waarop Meeuwis een ode brengt aan zijn muzikale helden. Stuk voor stuk bekroond met een gouden, platina of dubbel platina status. In 2017 heeft de zanger zijn management- en productiehuis Modestus uitgebreid met een eigen platenmaatschappij. Zodoende heeft hij niet alleen zijn management en live activiteiten in huis, maar nu ook zijn muziek. Het album “GELUK” is het eerste album dat hij volledig in eigen beheer uit heeft gebracht en wordt direct bekroond met de gouden status en komt uit niets op nummer 1 binnen in de GfK Album Top-100.
Juni 2018.